Namibië

Nergens ter wereld vind u zoveel ruimte en uitgestrekte vlaktes als in Namibië. Dit overweldigende Afrikaanse land kenmerkt zich door een enorme diversiteit aan woestijnlandschappen en nationale parken waar u oog in oog staat met wilde dieren. De leegte en de oneindige zandduinen afgewisseld met de ruige kust zullen een diepe indruk op u achterlaten. Het is fascinerend om te zien hoe inheemse stammen onder bijzondere omstandigheden leven en vasthouden aan eeuwenoude tradities. Namibië is een schitterend land wat ontzettend veel te bieden heeft en zich uitstekend leent om per huurauto te verkennen. De wegen in Namibië zijn namelijk van prima kwaliteit. Om uw reis nog avontuurlijker te maken is het een absolute aanrader om met een 4×4 camper door het land te reizen. Hierdoor beleefd u op een zeer speciale manier de pracht en praal van de natuur en slaapt u onder de meest heldere sterrenhemel die u zich maar kan voorstellen.

Ligging en landschap

Namibië ligt in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. De Caprivistrook behoort ook tot Namibië. Dit is een smalle strook land tussen Botswana en Zambia. De hoofdstad van Namibië is Windhoek. Deze stad telt ongeveer 220.000 inwoners en ligt in het midden van het land. Eindeloze woestijnen, steppes en zoutvlaktes bepalen het beeld van Namibië. Het land dankt zijn naam aan de Namib woestijn. Dit gigantische natuurverschijnsel beslaat het grootste gedeelte van het land en vloeit over in de Kalahari woestijn. De schitterende rode zandduinen waar Namibië zo bekend om is, bereiken hoogtes van meer dan 300 meter. In het diepe zuiden van het land ligt de Fish River Canyon, een van de grootste canyons ter wereld. De woeste golven van de koude Atlantische oceaan aan de kust maken Namibië tot een land van extreme landschappen.

Flora en Fauna

In Namibië vind u maar liefst 21 natuurparken. Een van de meest bijzondere is toch wel het Etosha Nationaal Park. Dit enorme savanne gebied staat bekend als een van s’werelds mooiste natuurreservaten. Etosha betekend: grote witte vlakte van droog water. Hier vind u vier van de big five diersoorten namelijk de olifant, de luipaard, de leeuw en de neushoorn. Naast een groot aantal zoogdieren, reptielen en kleine diertjes leven er in Namibië zo’n 630 verschillende vogelsoorten. Hoewel Namibië overwegend droog is voelen veel dieren zich hier thuis. In de woestijn zijn vele struiken, plantjes en grassen te vinden. Namibië is tevens het thuisland van een van de oudste planten ter wereld: de kokerboom. Deze bijzondere plant dankt zijn naam aan de pijlkokers die de bosjesmannen vroeger maakten van de plant. De kokerbomen zorgen voor een prachtig natuurverschijnsel. Ten noordoosten van Keetmanshoop bevind zich het Quiver tree forest, het bekendse kokerbomenbos. Hier kampeert u tussen honderden gigantische kokerbomen en wilde dieren. Werkelijk een unieke ervaring.

Klimaat en reistijd

De beste tijd om naar Namibië te reizen is tussen mei en oktober, het droge winterseizoen. De temperaturen zijn overdag dan niet te warm, zoals tussen december en maart, maar ook niet te koud. De nachten zijn koud, voor kamperen is deze periode dus iets minder geschikt. Dit zijn ook goede maanden maanden om wild te spotten in Etosha. De lucht in deze periode is strak blauw wat een schitterende invloed heeft op de beleving van de omgeving.
Hoewel er op jaarbasis weinig regen valt, kent Namibië toch een regenseizoen. De meeste neerslag valt tussen half december en half maart, meestal in de vorm van korte en hevige onweersbuien. Reizen is in deze periode goed mogelijk, maar het is wel warmVanaf September begint het warmer te worden, toch raden wij deze periode niet af! De woeste landschappen zijn schitterend! December is de heetste maand, omdat Namibie op het zuidelijk halfrond ligt. Dan wordt het gemiddeld dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namib-woestijn. ’s Nachts kan het ook vriezen in de woestijn.
Hoewel er op jaarbasis weinig regen valt, kent Namibië toch een regenseizoen. De meeste neerslag valt tussen half december en half maart, meestal in de vorm van korte en hevige onweersbuien. Reizen is in deze periode goed mogelijk, maar het is wel warm.

Bevolking en religie

De overgrote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. De overwegende stroming binnen deze christelijke gemeenschap is het Duitse Lutheranisme.
Ook is de Nederland Hervormde Kerk er groot. Dat laatste komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst.
Vooral in het noorden leven nogal wat rooms-katholieken. Zij stammen af van bekeerlingen van Portugese evangelisten, die Namibië via de Portugese kolonie Angola binnentrokken.
De meeste niet-christelijke volken, zoals de Himba, San en sommige Herero groepen belijden animistische godsdiensten. Dit houdt de verering van de natuur in. Ook staat de verering van voorouders bij hen centraal.

Taal

De officiële taal in Namibië is Engels. Maar de eerste taal van de meeste inwoners is Owambo, Kavango, Herero of een Caprivi taal, afhankelijk van de etnische groep waar de persoon in kwestie toe behoort.
Ook praten veel mensen nog een vorm van oude San talen, de taal met alle klikklanken, die je ook in Zuid-Afrika nog tegenkomt in lokale talen daar. Afrikaans, de taal die afstamt van het Nederlands, is eveneens nog altijd een veel gesproken taal in Namibië. Het is een gevolg van de Zuid-Afrikaanse overheersing van Namibië ten tijden van apartheid in de vorige eeuw. Een heel klein groepje van twee procent spreekt nog altijd Duits. Hoewel de groep klein is, zijn de Duitse immigranten wel nadrukkelijk aanwezig in Namibië. Je zult dus op je reis zeker her en der de taal van onze Oosterburen horen.

Contact

Bestoftravel.nl
Meijerijstraat 1
5461 HK Veghel
tel: 085-2018466

Blijf op de hoogte

Meld je aan op onze gratis nieuwsbrief

Aanmelden voor nieuwsbrief

Copyright © 2005-2015 Best of Travel - Powered by System4